tiistai 9. syyskuuta 2014

NERD ALERT // Tee ja terveys

Moikka!

Nykyisin kuulee usein puhuttavan, että tee on hyväksi terveydelle ja olisi kahvin sijasta huomattavasti terveyttä edistävämpi vaihtoehto. Mitä kaikkia hyviä ainesosia teessä sitten on? Tässä NERD ALERT -kirjoituksessa mennään melkoisen syvälle teen terveyttä edistävään sisältöön.


Tee ja terveys 

Teen terveyttä edistävät ominaisuudet perustuvat pääosin seuraaviin yhdisteisiin:
  • Ksantiineihin
  • Polyfenoleihin
  • Flavonoideihin
  • Aminohappoihin
Ksantiinit ovat luonnossa (suurimmaksi osaksi kasveissa) esiintyviä piristeitä, joista yleisin on kofeiini. Teessä on kofeiinin lisäksi myös muita piristäviä yhdisteitä kuten teiinia ja teobromiinia. Ne antavat miedomman ja pitkäkestoisemman piristyksen, joten niiden vaikutus on tasaisempi, etkä koe samanlaista romahdusta kuin kahvin kanssa.

Polyfenolit ovat luonnon omia "pac maneja," joita esiintyy teelehdissä runsaasti luonnostaan. Ne syövät kehosta pois vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat kehossa sairauksien leviämisen, syöpäsolujen kasvua ja muuta tuhoa. Mitä enemmän saamme ravinnostamme polyfenoleiden kaltaisia antioksidantteja, niin sitä paremmin kehomme voi. Niitä on kaikissa teelajikkeissa, mutta pääsääntöisesti vihreässä ja valkoisessa teessä eniten.

Flavonoidit ovat kasviperäisiä yhdisteitä, jotka itseasiassa ovat osa polyfenoleja. Ne ovat tunnettuja antioksidanttisesta toiminnastaan (estaa muita yhdisteitä hapettumasta) ja ovat yksi osa teen maun ja suutuntuman muodostumista. Katekiinit on merkittävin flavnoidityyppi,  jota teessä esiintyy. Niiden on tutkittu olevan valtavan tärkeitä sydänperäisten sairauksien sekä syövän ehkäisyssä. Eniten niitä löytyy vihreästä teestä.

Aminohapot tai pikemminkin aminohappo on yksi teen salainen ase. L-teaniini on ainostaan teessä esiintyvä aminohappo, joka tuottaa kehoon rauhallisen valveutumisen tunteen. Tämä johtuu siitä, että se edistää alpha-aaltojen toimintaa aivoissa. Alpha-aallot yhdistetään usein keskittymis- ja oppimiskyvyn parantumiseen. L-teaniinia on vihreässä ja valkoisessa teessä.

___

Sellaista syväluotausta teen sisällöstä ja terveydellisistä vaikutuksista. Ensi viikolla pureudutaan hapettamattomiin teelajeihin eli vihreään, valkoiseen ja keltaiseen teehen. Tule silloinkin mukaan!


-Miikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti